Днес граничната полиция на Северна Македония не допусна на територията на страната и върна обратно журналистите от Агенция БГНЕС – Антон Станков и Велислав Илиев.

След многократно отиване и връщане до сградата на ГКПП Делчево /Станке Лисичково от българска страна – бел.ред./ дежурният полицай отказал да допусне журналистите, че „нямал разрешение от министерството на информацията в Скопие". Според медията същият екип от началото на годината е посещавал многократно РСМ, без да има специални акредитации или друг вид разрешения от министерството на информацията. След продължителна „проверка" граничните полицаи на ГКПП Делчево обяснили на журналистите, че „първо трябва да отправят искане до министерството на външните работи на България, което след преценка, трябва да се обърне към македонското министерство на информацията, което след това да реши дали да им даде акредитация".

На европейския континент подобни практики за възпрепятстване на работата на журналистите съществуват само на територията на Беларус.

Това не е първият подобен инцидент за недопускане на български журналисти в РСМ. Тази практика бе въведена първо по времето на Бранко Цървенковски, а рязко ескалира по време на предишното управление, когато десетки български журналисти не бяха допуснати да отразят годишнината от раждането на Гоце Делчев. Тогава мотивът беше „спиране на тока", но на другия ден вътрешният министър Оливер Спасовски награди полицаите за отлично свършена работа.