Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на контрола по сухопътните граници за България и Румъния до края на годината.

За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос.

„Искаме да се вземе решение до края на годината“, заяви за БТА унгарският зам.-министър на вътрешните работи Бенсе Ретвари.

По време на пресконференция в Будапеща той призова страните от ЕС да изпратят допълнителни сили по външните граници на ЕС, които се намират в България и Гърция.

Бенсе Ретвари твърди, че в противен случай ще се наложи възстановяване на вътрешните европейски граници, а това ще навреди на вътрешния европейски пазар.

Припомняме, че България и Румъния се присъединиха по въздух и вода към Шенген в края на март тази година. Тогава отпаднаха проверките по въздушните и морските граници. Това стана след процес, продължил повече от десетилетие.

Макар още през 2011 г. Европейската комисия да потвърди, че страната е изпълнила изискванията за присъединяване към това свободно за придвижване пространство, едва през декември 2023 г. всички страни членки на ЕС се съгласиха да бъдем приети в Шенген, но Австрия настоя това да стане само по въздух и вода.

С влизането на България и Румъния, зоната за свободно движение на хора и стоки, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки - 25 от 27-те страни в ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол по суша, въздух и вода.

Сега пред Съвета на ЕС седи въпроса за определяне на датата, от която ще бъде премахнат контролът по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите държави от Шенген.