Синоптичната обстановка до обяд в събота, над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и за гръмотевични бури.

Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80 - 120 км/час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км/час.
(Възможни са и пориви от над 130 км/час)

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и материални щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 19-ти ноември, валежите да достигнат 80-100 л. /кв.м. Това в комбинация със силният северен вятър по крайбрежната ивица, като ще се образуват и големи вълни - до 5-6 бала. Висок риск и от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско, предупреждават от meteobalkans.

Те апелират гражданите да не предприемат пътувания в Източна България!
Очакваният циклон ще е толкова силен, че е възможно да образува mesovortices*.

*(Малък, вертикален въздушен вихър, свързан с гръмотевична буря, който възниква на по-малко от един километър от земята и е между 2-20 километра в ширина)