Българската православна църква почита Светия пророк Илия - днес навсякъде се отслужват тържествени литургии. А народното вярване е, че на този ден морето взема жертви.

Спасителите са особено бдителни, защото почти всяка година има регистрирани инциденти.

Затова и на повечето постове са издигнати жълти флагове, което означава, че хората трябва да влизат във водата с повишено внимание.

След Илинден започва така нареченото „обръщане“ на морето.

„Става по-опасно, почват да излизат мъртвите течения, дънните ями и големите вълни, заради есенните ветрове. Плажуващите трябва да бъдат една идея по-внимателни и да гледат флаговата сигнализация“, обясни за БТВ спасителят Добрин Добрев.

Свети Илия се почита от християните като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей - като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която „пасе“ житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

В деня на св. пророк Илия, пазител на хората от бедствия, се отслужва заупокойна молитва за загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илияна, Илко. Илинден е празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите.