13-годишното момче, което оцеля след инцидента от мълния в Стара планина, е проявило истинска смелост в този трагичен за семейството момент. Това твърди екипажът на хеликоптера „Кугър“, който излетя от авиобаза Крумово ва спасителна мисия в Стара планина.
Именно момчето е подало сигнал, че баща му и сестричката му са ударени от мълния.

То е сигнализирало с развяване на цветно яке и е било на най-правилното място, от което може да бъде качен на летателната машина.

Кошмар! Загинаха мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Още вижте във видеото на GlasNews.bg

„Едно голямо браво на малкия, който в продължение на 4 часа е бил горе и се държа абсолютно адекватно. Бих казал, че в момент на върхово изпитание, той прояви огромна смелост и самообладание.“, каза подп. Пламен Дончев – пилот на екипажа и началник на летищен център в авиобаза Крумово.

Екипажът е бил в готовност да спусне лебедка, но е успял да кацне близо до оцелялото момче.

„В случая най-голямо впечатление направи самообладанието на момчето и да издържи толкова време само и да улесни целия процес“, сподели Капитан Славчев – зам.-командир на ескадрилата.

Разтърсващият разказ на спасител след удара от мълния

Според психолозите, реакцията на оцелялото дете е била адекватна. Същинският проблем в психиката му обаче ще настъпи до две седмици.

„Отпускайки се, в нормална ситуация, ще може да осмисли какво се е случило с баща му и сестра му, че ги е загубил безвъзвратно и тогава ще се задейства т.нар. посттравматичен стрес.“, твърди психиатърът д-р Веселин Герев.

Акцията е проведена при изключително лоши метрологични условия. Направен е компромис, но с допустим риск.

„След първата възможна благоприятна ситуация с времето излетяхме. Оценихме обстановката, заобиколихме активни облаци“, каза майор Александър Сандев – командир на екипажа

Спасителите съветват при излет в планината да бъдем добре екипирани и да избягваме по нас да има метал.

„Много важно е преди започването на всякакъв вид излизане, да има предварителна информация, най-вече метеорологична“, допълва майор Светлозар Александров – началник на отделение „Търсене и спасяване“ в 24-та авиобаза .

13-годиното момче е в силен шок. С него психолозите вече са провели няколко сесии. Детето е без видими наранявания, а прегледите в пловдивската УМБАЛ„Свети Георги“ са установили, че здравословно мълнията няма отражение върху него.