В деня, в който честваме 80-ата годишнина от саможертвения подвиг на капитан Димитър Списаревски, почетен караул от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) взе участие в ритуал по откриване и освещаване на паметна плоча на летеца-герой в родния му град Добрич, както и на военните летци Симеон Михайлов, Димитър Попов, Георги Атанасов и Йордан Тодоров, загинали през Втората световна война, защитавайки небето на България.

Строят на почетния караул бе приет от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев, който заедно с кмета на Община Добрич г-н Йордан Йорданов откриха тържествено паметната плоча под звуците на Националния химн, изпълнен от Военния духов оркестър на Специалните сили. Гости на ритуала бяха също председателят на Общински съвет - Добрич г-н Красимир Николов, кметове на населени места от общината, общински съветници от града, г-н Валери Симеонов - заместник-министър председател на Република България 2017-2018 г., г-н Йордан Апостолов - изпълнител на проекта на паметната плоча, представители на патриотични организации и съюзи и много родолюбиви граждани на град Добрич.

„Най-малкото, което можем, е да отдадем памет на българските герои. Вашия съгражданин капитан Димитър Списаревски е роден в навечерието на Добруджанската епопея. По примера на своите предци и той показва, че когато българския офицер, сержант, войник и генерал трябва да защити Отечеството си, за него няма сантименти и той с всичкия си плам, устерм, вяра и професионализъм ще се изправи и ще воюва срещу всеки, независимо от това къде, кога и как е обучаван и срещу кой е необходимо да се сражава.

Така, както след него са го направили много български воини по време на втората фаза на Втората световна война. Трябва да се знае и да се помни, че винаги когато бълграският воин воюва под командването на български командир и български флаг, независимо от това къде го прави, той защитава интересите на Отечеството. Затова Специалниите сили са тук – за да отдадат почит на вашия съгражданин, отдавайки почит и към цялата славна история на българската войска“, каза в словото си генерал-майор Матеев и добави – „Най-малкото, което можем да направим е да пазим българската памет и да я предаваме на тези след нас.“

На плочата, която е втората посветена на капитан Списаревски в родния му град, бяха поднесени венци и цветя от името на гостите на ритуала, след което паметта на загиналите летци от град Добрич бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.
Почетният караул на СКСО участва също и в тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на капитан Списаревски на централния площад на града – "Демокрация". Церемонията започна точно в 12.00 ч. с  химна на Република България, изпълнен от Духовия оркестър на град Добрич.

Поручик Димитър Списаревски е летец на изтребител, роден на 19 юли 1916 г. и загинал при първия си боен полет на 20 декември 1943 г. по време на бомбардировките над София през Втората световна война. При полета си той успява да свали тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран.

Посмъртно е награден с „Кръст за храброст“ и е произведен в чин капитан.