Днес се очаква в Пловдив да пристигне тялото на убития в Солун футболен фен на "Ботев" Тоско Бозаджийски. Поклонението ще бъде в храм „Свето Преображение Господне“ в ЖР „Тракия“, от 13 часа. Стотици жълто-черни шалчета и фланелка на любимия му отбор са приготвили привържениците на "Ботев" на прощаване със своя приятел.

"Тоско беше прекрасен човек, отдаден на каузата Ботев. Всичко по организацията минаваше през него. Убийството му в Солун е акт на безпричинен вандализъм". Това казаха феновете на жълто-черните, които се събраха в понеделник пред Колежа, за да отдадат последна почит на своя приятел, загинал при нападение на гръцки фенове в Солун.

„Нека всички си вземем последно сбогом с това голямо ботевистко сърце! Завинаги един от нас!

Човекът, който беше в основата на абсолютно всички инициативи, свързани с жълто-черната идея. Той беше навсякъде - от момчето, което обикаляше с кутията за дарения на концерта Свободен Ботев, до юриста, който стана председател на Клуба на привържениците на Ботев Пловдив.  

Тоско беше организатор на различните футболни турнири за фенове, раздаваше подаръци в детски градини и училища, бе автор на идеята за детската бултра коледа и седмицата на шампионите от 1967 г., уреждаше всички онези незабравими екскурзии за гостуванията на Ботев, не спеше по цели нощи докато подготвяше поредната уникална хореография, а междувременно измисляше нови артикули за фен-магазина. Тоско бе в основата и на Кауза Колежа. Не пропускаше мач на Ботев и присъстваше на всяко мероприятие за почитането на паметта на нашите легенди, напуснали ни през годините. Но сега се пресели при тях.

Изминахме заедно хиляди километри, бяхме рамо до рамо по стадионите и на улицата, в радост и мъка. Ние никога няма да забравим човека, който не изневери на приятелите си, принципите си и на Ботев!

Той беше въплъщение на ботевисткия дух в най-чистата му форма!

Довиждане, Тосе - ще се видим скоро!”, написаха привържениците на "Ботев" в официалната си страница.

Стотици поддръжници на канарчетата, приятели на 28-годишното момче, запалиха свещи и факли в памет на нелепо загиналия фен на Ботев, който бе изключително деен и предан на любимия си клуб.

Те отбелязаха, че жълто-черното семейство е изгубило още един от своите най-свидни братя и с действията си искат да покажат, че няма да бъде забравен. От ръководството на Ботев Пловдив изразиха своите съболезнования към близките и приятелите на убития младеж.

В същото време от пловдивския тим апелираха към гръцките власти за бързо и адекватно разследване на случая около трагичния инцидент. 

Разследването на смъртта на 28-годишния фен на Ботев, който беше нападнат ултраси на ПАОК в Солун, а по-късно и блъснат от автомобил, продължава, но според местните медии първоначалните резултати от аутопсията сочат, че смъртта е причинена от удара на колата. Припомняме, след инцидента полицията е задържала трима души - двама от нападателите и водача на автомобила - 26-годишна жена.

Двамата обвиняеми, на възраст 24 и 26 години, замесени в трагичния случай, ще дават показания пред редовен следовател в Солун. Дотогава остават в ареста. Според съдебни източници, един от двамата обвиняеми е син на полицейски служител. Властите са идентифицирали двамата с помощта на видео кадри от инцидента. След разпит е освободена 26-годишната жена, управлявала автомобила, прегазил българина, без ограничителни условия. Повдигнати са й обвинения за убийство по непредпазливост.

Междувременно ръководството на ФК „Арис“ Солун предложи да поеме разходите за транспортиране на тялото на пловдивчанина от Гърция до България. От гръцкия футболен клуб били в постоянен контакт със семейството на Бозаджийски и готови да откликнат на всякакви нужди.