Проектът за нов мол в Пловдив се възражда. Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle, собственик на два столични мола обяви, че очаква да получи разрешение за строеж на Promenada Mall в Пловдив през четвъртото тримесечие на тази година.

От финансовия доклад на компания за първата половина на 2024 г. се вижда, че строителните дейности трябва да започнат още преди края на годината, а проектът трябва да е завършен през четвъртото тримесечие на 2026 г.

Търговският център ще бъде с големина 60 500 кв. м. В проекта е и изграждането на нова пътна връзка, която да свърже кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Авксентий Велешки“ директно с бул. „Найчо Цанов“ през западната страна на мола, пише economic.

“Отчитаме силен интерес от страна на търговците на дребно и вече са постигнати наемни договори за 47% от отдаваемата площ“, се казва в доклада на компанията.

Историята на проекта

Фондът обяви намерението си за строителство на мол в Пловдив още през 2018 г., който да се намира на мястото на бившата Сточна гара. Първоначално се очакваше мащабният проект на стойност 150 млн. лв. да бъде готов до края на 2020 г.

Заради пандемията обаче той беше замразен, а в началото на 2023 г. беше официално входирано инвестиционно предложение в РИОСВ-Пловдив, с което NEPI Rockcastle отново даде тласък на мащабния проект. Плановете тогава бяха молът да е готов до средата на тази година, но проектът отново се забави поради различни причини.

Инвестиции в Румъния

През първото полугодие фондът е инвестирал близо 70 млн. евро в строителни и капиталови разходи.

Разширението на мол Promenada в Букурещ се очаква да бъде завършено през четвъртото тримесечие на 2026 г., а работата по разширение на мола в Плоещ трябва да приключи до края на 2024 г. От информацията в доклада става ясно, че по тези обекти всичко върви по график.

Фондът съобщава още, че след успеха на първия му жилищен проект Vulcan Residential в Букурещ, където 82% от жилищата вече са продадени към 30 юни, планира да осъществи още два нови жилищни проекта в Брашов и Крайова.

Проектите са в процес на получаване на разрешение за строеж и се очаква да бъдат завършени през четвъртото тримесечие на 2026 г.

Използване на зелена енергия

Инвестиционният фонд е завършил инсталирането на фотоволтаични панели в 27 търговски обекта в центъра на Румъния като първа фаза от проект за зелена енергия, който вече е донесъл на групата приходи от 4.1 млн. евро през първата половина на годината – при обща инвестиция от 34 млн. евро.

Във втората фаза на проекта ще бъдат инсталирани фотоволтаични панели в 24 локации извън Румъния, а общата инвестиция е 15 млн. евро.

От първоначалната визия на проекта в Пловдив се знае, че на покрива на сградата е планирано инсталиране на фотоволтаици.

Освен това фондът планира да инвестира близо 100 млн. евро във фотоволтаични проекти на редица нови локации в Румъния, за да разшири капацитета си за генериране на зелена енергия и да задоволи по-голяма част от потреблението на електрическа енергия от наемателите си.

Първите инсталации се очаква да заработят в края на 2026 г. и да допринесат с допълнителни 159 мегавата енергия към собствения производствен капацитет на фонда. Проектът ще обхване 80% от потреблението на енергия от румънските обекти на NEPI и в същото време ще намали въглеродния му отпечатък с 36%.

Общата стойност на проектите на фонда в етап на строителство или получаване на разрешение за строеж е 817 млн. евро, от които 230 млн. евро вече са инвестирани.

Планираните строителни и капиталови разходи за второто полугодие на 2024 г. възлизат на около 108 млн. евро.