„По повод свалянето на маските, чакахме навън да има слънце, за да може да ходим без маски. Но на закрито те трябва да останат. Характерът на вируса е непредвидим и дори експертите се учудват на механизмите на този вирус. Човек боледува от две инфекции – на горните дихателни пътища и на долните. Много е различен този вирус. Затова беше важно, че успяхме да постигнем това забавяне. Сега епидемията вече е в отделни огнища и е хубаво, че имаме РЗИ и може да реагираме адекватно на тези огнища. Затова и хващаме колективите – в Мизия, в Бобовдол, взехме мерките с първите болни и успяхме да не затворим колективите. Това е много важно и така не позволяваме да се разпростира епидемията“, каза още проф. Кантарджиев.

Маските ще останат задължителни в магазините и автобусите. Това каза на брифинг на Националния оперативен щаб директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Груба грешка е да кажеш през февруари „Махайте маските!“, но сега обмисляме да се свали забраната. Може да остане задължително носенето им в градския транспорт, при близкото общуване, при купуване на хляб и хранителни продукти. Задължително влизането в аптеките трябва да е с маска“, добави той.

Това искаме да го направим, но чакахме да се стопли времето и слънцето да започне да трепе вируса, обясни експертът.

Има някаква светлина за ваксините, но не сме оптимисти, защото характерът на коронавируса е такъв, добави той.

„Хора, които от години работят с вируси, сега се учудват от механизмите на този вирус – в патогенезата като причинител на инфекцията. Като се зарази човек, болките започват в гърлото и съвсем друга група вируси атакуват белия дроб. Практически човек боледува от две инфекции – едната е на горните дихателни пътища, а другата предизвиква долните отдели на белия дроб“, зави професорът. 

„Тъй като епидемията започва да придобива ендимичен характер, т.е. да има отделни огнища, които не са ограничени по време, минаваме на друга стратегия. Трябва да се изследват в болниците медицинския персонал и първите с прояви на инфекция на горните дихателни пътища, за да се ограничи само едно отделение, а не цялата болница“, добави той.

„Трябва да се радваме, че в държавата имаме инстанции, които може да реагират бързо. Като не хванеш първите болни и не ги изолираш, започваш да затваряш централи. Тогава ще минем на газ и на свещи“, коментира Кантарджиев.