Започна тържествената интронизация на новоизбрания български патриарх Даниил. В церемонията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" участва президентът Румен Радев, който ще произнесе приветствено слово. 

Освен него и духовниците ще присъстват и служебният премиер Димитър Главчев, и председателят на Народното събрание Рая Назарян, както и Симеон Сакскобургготски. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, Посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова както и представители на Католическата църква и на Религиозната общност на евреите в България също са тук.

Той е, неговото име е... България има нов патриарх

На интронизацията на новия български патриарх ще бъде изпълнена „Достойно есть” - част от Светата литургия. Тя се изпълнява традиционно при посрещането на митрополит, епископ или патриарх в храма.

Като предстоятел на Поместна православна църква патриархът е този, който постоянно предстои пред Бога за поверения му народ. В отличие от останалите митрополити от Светия Синод на БПЦ, които носят енголпие и кръст, българският патриарх носи на гърдите си три отличия за патриаршеското достойнство - св. Кръст и два енголпиона - с Христос Вседържител и с Пресвета Богородица.

Трите инсигнии се носят заедно, само когато се възглавява богослужебно чинопоследование. Бялото було символизира не само духовната чистота на личността, а най-вече чистотата на православната вяра и нейната непорочност, за които предстоятелят трябва да съблюдава.

В новата църковна история бялото було е въведено от блаженейшия екзарх Стефан. Българската зелена патриаршеска мантия е символ на автокефалния статут на Българската църква. В деня на интронизацията за новоизбрания български патриарх са предвидени зелен епатрихил и омофор. Жезълът, който му се връчва, е на блаженопочиналия патриарх Кирил, първият след възстановяването на Българска патриаршия през 1953 г.

В 18:00 часа пред Паметника на Незнайния воин държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще се състои ритуал по издигане на националното знаме.

Държавният глава и Негово Светейшество новoизбраният български патриарх ще положат венци и ще отдадат почит пред Паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържествен марш на представителните роти от Националната гвардейска част.

Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Утре ще се състои Патриаршески избирателен църковен събор, който ще започне рано сутринта с утреня и с Божествена света литургия в Синодалната палата.