Над 13 хиляди са зарязаните автомобили по столичните улици. Ако към тях прибавим и статистиката за цялата страна, положението ще стане съвсем плачевно.

Продължават обаче да се множат като мухи изоставените коли в България, а властите изглеждат неспособни да се справят с проблема.

Големите общини в страната са наследили над 2000 стари коли, изоставени от собствениците им по улиците.

Срокове и процедури бавят местните управи да си свърши работата. След като кметствата ги установят, лепят стикери, с които дават срок за доброволно премахване, ако това обаче не се случи се сформират комисии, които вдигат принудително возилата.

Следва нов срок, в който собственикът може да потърси старата си кола, но практиката показва, че хиляди коли остават непотърсени. Именно дългите срокове за установяване и издаване на предписания връзват ръцете на общините да изчистят по-бързо трошките от улиците.

Сигнал за такъв забравен от собственика си автомобил е подаден от столичния кв. "Младост 1". Колата стояла паркирана пред супермаркет повече от година. Липсват и стикери.

В началото на този месец пък отново в същия квартал жители се натъкват на фирмен бус, който също тъне в забрава от своите собственици. Той е спрян на паркинга пред жилищен блок и очевидно е извън строя - липсват броня, фарове… Возилото е претърпяло пътен инцидент, но вместо да бъде дадено за скрап или да си мине по надлежния ред, бусът вече месеци "събира прах" на паркинга пред блока.

Сигнали има и от други места в България. В края на август се появиха снимки на изоставен варненски автомобил, спрян отново на паркинг пред блок. Возилото е без регистрационни номера, но никой не знае кой е негов собственик.

В морската столица над 1000 изоставени коли заемат паркоместа и задръстват улиците, като заради тежките процедури общината няколко години имаше проблеми с успешната борба по разчистването им. Така седмично на паркинга за излезли от употреба автомобили в Южна промишлена зона се репартират по около 10 трошки, като досега от улиците на града са изчистени над 450 стари коли.

Пореден пример за това е и още една кола, зарязана в ж.к "Св. Иван Рилски". автомобилът е спрян пред трафопост и е с изтекъл стикер на гражданска отговорност. До общината са изпращани и множество сигнали, но без резултат.