Топи се присъдата на акушерката, пребила новородената Никол. Съдът реши Емилия Ковачева да лежи 16, а не 18 години зад решетките.

Припомняме, че случаят скандализира цяла България. През 2015 г. наяве излезе зловещият побой, който акушерката нанесе над невръстното бебе. Тя е обвинена в опит за убийство.

Първоначално трябваше да прекара 18 години в затвора, както постанови Софийският градски съд през септември 2017 г. апелативният съд обаче реши да намали присъдата с 2 години.

През септември 2017 г. беше решено акушерката да плати и 400 000 лв. на семейството на пострадалата Никол. Това все още остава непроменено, съобщават от dir.bg.

Апелативният съд е втора инстанция. Решението на магистратите е постановено миналия месец, но все още не е станало обществено достояние, тъй като към момента страните по делото все още се оповестяват. Предстои да станат ясни и мотивите за решението на Апелативния съд.

Емилия Ковачева още е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Мярката ѝ за неотклонение не е променяна от септември 2015 г.

На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта акушерката преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на "Софиямед", а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Освен това след инцидента момиченцето е получило епилепсия, която семейството продължава да лекува. Има и засегнат очен нерв.