Сериозен недостиг на международни шофьори изпитват българските фирми. Това сочат данните на бранша. В момента има свободни между 2000 и 3000 работни места за тираджии, като най-сериозен е недостигът на шофьори в Пловдив. Фирмите се обединиха отново и срещу промените в Мобилен пакет 1, готвен за гласуване в Европейския парламент.

Международните шофьори получават заплата между 1800 и 4400 лева, сочат данните на бранша. Въпреки това се оказва, че няма интерес към тази професия.

"Даваме заплата от 4000 лева, но няма желаещи да я получават.” Това заяви пред Glas.bg представител на една от най-големите превозвачески фирми в Пловдив.

Преди време компанията разполагала с 900 камиона, а сега оперира само със 750, въпреки че работата нараства.

Причината е в недостига на шофьори. Най-търсената работна ръка у нас се оказват международните шофьори. В почти всички бюра по труда в страната има обявени свободни позиции за тази професия. Към момента най-много от регистрираните търсещи работа шофьори в бюрата по труда са тези с категория С. Работа като шофьори с тази категория търсят хора предимно от Пловдив, София и Ловеч. Заплащането започва от 1200 и стига до 4000 лева.

Заради големия недостиг на международни шофьори, транспортните компании имат намерение да внасят работна ръка от други държави. Българската държава също обмисля вариант да запълни недостига на шофьори в сектора с работна ръка отвън.