Остава стачната готовност на превозвачите в страната,  а тирове може да блокират България до часове.  На 10 май ще се проведе Национален протест на заетите в бранша, който може да  прекъсне доставката на хранителните вериги. Целта на протеста е оставка на министрите Събев, Караджов и Василев поради некомпетентно управление на държавата. В недоволството ще се включат хотелиери и ресторантьори, пътни строители и транспортни фирми. 

Заради блокадата назрява опасност за доставките, а рафтовете с храна в магазините в цялата страна може да останат празни, защото няма да има кой да доставя стоките. За безсрочния протест, който ще продължи докато не бъдат изпълнени исканията потвърди и изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. "Единни сме в бранша, в протеста ще се включат петте сдружения в товарния сектор и двете сдружения на автобусните превозвачи", допълни той.

След среща с Петков: Превозвачите напуснаха обидени ВИДЕО

От 18 май е обявено и  спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. "Това не може да продължава – администрацията да се подиграва с нас“, обяви в интервю  Магдалена Милтенова, председател Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Припомняме, че Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, обидени от думи на министър-председателя. По-късно изтече и запис от срещата, от който стана ясно какви реплики са си разменили двете страни. Това означава, че от следващия вторник ще спрат товарните превози в страната и междуселищните автобуси.

Исканията на превозвачите са следните: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява.

Блокади ще има и в Пловдив. Строители от града ще блокират кръстовището на булевардите “6-ти септември” и “Васил Априлов” от 10 до 17 часа на 10 май.  Те вече са получили разрешение.

 

Автобусните превозвачи готвят голям протест, ето кога

Блокада! Строители и превозвачи на протест в Пловдив