Ясни са резултатите от избора за нов патриарх на България. След като Григорий Врачански и Даниил Видински събраха най-много гласове при избора на първия тур, на втория тур Даниил Видински събра повече гласове и е новият български патриарх.

На балотажа Видинският митрополит Даниил получи 69 гласа, а Врачанският Григорий - 66 гласа, недействителни - 3 бюлетини.

Кой е новият български патриарх

Атанас Трендафилов Николов е роден на 02.03.1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски".

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично". На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Даниил демонстира добри отношения с Руската православна църква. В същото време, в свои изказвания, подчертава необходимостта от мир и дипломатически решения на конфликта в Украйна. В началото на войната е обвинен за това, че поддържа руската гледна точка, след като изпраща окръжно писмо до подчинените си свещенослужители. В него митрополит Даниил излага опорни точки на руската страна относно конфликта, което предизвика широк обществен отзвук и критики. В писмото той посочва още, че демонизирайки Русия и оправдавайки Украйна, попадаме в капана на лъжата и лукавството.

Митрополит Даниил активно участва в обществените въпроси и често изразява позиции по морални и социални теми. Той подкрепя инициативи за възстановяване на храмове и духовно просвещение на младите хора, като се характеризира с диалогичност, колегиалност и отговорност.

Интересна случка разказа в ефира на  „Събуди се” тази сутрен дългогодишният председател на училищното настоятелство на Математическата гимназия във Видин Лили Цанова - Видинският митрополит Даниил и вече патриарх на България помогнал на наркозависимо момиче. 

Миряните в града го определят като благ и смирен човек.

„За него може да се говори много. Основните добродетели, които притежава, са скромност и честност. Преди няколко години дете на моя близка приятелка беше изпаднала в зависимости и се обърна към дядо Даниил. Бяха обиколили много институции, но не получиха помощ. Митрополитът освети икона, даде светена вода и резултатите не закъсняха. Днес девойката е студентка в престижен университет. Молитвата помогна”, разказа Цанова.

Очаквайте подробности!