За мнозина сутрешната чаша кафе е от съществено значение за началото на деня.

Но лекар предупреди, че един изненадващ симптом на езика ви може да сигнализира, че изобщо не трябва да пиете кафе, и има лесна проверка, която можете да направите у дома.

Знаете ли дали трябва да пиете кафе? Д-р Анис Халаф попита своите 457 хиляди последователи в TikTok.

„Ако искате да знаете отговора, ще трябва да изплезете езика си. Можете да отидете до огледалото и да направите малък тест, за да разберете. Ако имате много пукнатини по езика си с дебело жълто покритие, вероятно не трябва да пиете кафе," каза той.

Д-р Халаф твърди, че това често се дължи на потенциален „дисбаланс в тялото“, който кофеиновата напитка може да влоши. За твърденията си той се позова на нещо, известно като „дефицит на ин“ в китайската медицина.

"Това е дефицит на ин с топлина и влага, което основно означава дефицит на течност или студ с поемане на топлина," допълва той.

Д-р Лорънс Кънингам, личен лекар в The UK Care Guide, обясни, че това е телесен дисбаланс, което води до безпокойство, сърдечни проблеми и други неприятни симптоми.

Тъй като кафето е „присъщо затоплящ“ стимулант, напитката със сигурност може да засили тези симптоми, но той твърди, че това не винаги е причината за пожълтяването на езика. „Според моя опит дебелото жълто покритие върху езика обикновено показва дисбаланс в храносмилателната система на тялото, а не специфично отвращение към кафето“, каза той.

„Това покритие може да се дължи на редица фактори като лоша орална хигиена, дехидратация или наличие на бактерии и дрожди. Въпреки че кафето само по себе си обикновено не е пряката причина, то може да допринесе за такова покритие.

„Кафето е киселинно и може да промени рН баланса в устата, което може да допринесе за пролиферацията на бактерии и дрожди, което потенциално води до жълто покритие.“ Освен симптома на езика, има различни други признаци, че пиенето на кафе влияе негативно на тялото ви.

Стомашният дискомфорт и киселинният рефлукс са сред най-често срещаните, тъй като е известно, че кафето увеличава производството на стомашна киселина - което може да не се хареса на тялото ви. Той продължи: „Също така честите главоболия или мигрена понякога могат да бъдат свързани с прекомерен прием на кафе, особено ако човек консумира големи количества през целия ден.“

Ако се притеснявате за цвета или структурата на езика си, винаги се препоръчва да посетите личен лекар.

Превод: GlasNews.bg