Подготвили сме за вас изпитана рецепта за постна питка с паричка за Бъдни вечер, както повелява традицията.

Необходими продукти:

350 м. газирана вода
4 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат (при течните съставки, загася се в киселина)
2 с. л. лимонов сок или оцет
1 бакпулвер (при брашното)
610 гр. брашно 

Начин на приготвяне:

В купа изсипваме газираната вода, олиото, солта, разбъркваме, прибавяме захарта, содата, лимоновия сок и сипваме по малко брашно, слагаме и бакпулвера и бъркаме с една вилица като продължаваме да добавяме брашно постепенно, докато се образува топка тесто.

Обръщаме сместа на плота и доомесваме с малко брашно, докато престане да лепи. Тестото трябва да е меко и еластично. Отделяме малко от него за украса. Слагаме паричка, измита и увита във фолио в края на тестото. Поставяме го във форма с диаметър 21 см., покрита с хартия за печене и намазана с олио и отстрани на формата.

Използвахме форма за торта. Разстиламе питката с ръце до бордюра на формата.

Украсяваме пожелание за здраве и берекет. Например с кръст, слънце, житен клас, грозде, пиле и други.

Печем в предварително загрята фурна само на долен реотан до златист цвят.

Проверяваме с дървен шиш, ако излезе чист е готова.

Да ви е сладко! Светли празници!