Тийнейджъри възмутиха пазарджиклии с опасното си поведение на пътя. За това сигнализира очевидец.

Младежите карат тротинетки посредата на платното, а и видимо от публикувани кадри не спазват и червения сигнал на светофара. Превозните средства са три, а общо шест деца са върху тях, което е второ нарушение. Освен това не се движат вдясно на платното.

"Мислех да не коментирам тази тема с тротинетките! Но нека родителите на тези деца по 15 години видят какво правят с тротинетките си. Още от кръстовището на Щаба карат в средата на пътя все едно са безсмъртни. След това на кръстовището на магазин Lidl минават на червено! Ако някой ги блъсне, какво правим? Пак ли ще обвиним шофьора? Като сте решили да зарадвате децата си с такива подаърци, ги научите на безопасност", посочва Иво Генов, автор на кадрите.

Много потребители подкрепиха мъжа. Някои дори забелязаха, че замалко да бъдат блъснат и пешеходци впоследствие на нарушение с преминаване на червено.

Според някои докато не се стигне до тежък инцидент, няма да се вземат по-сериозни мерки.

"Ужасни са с тези тротинетки! Ама докато не стане някоя беля няма да се вземат мерки! Това е положението в България! И после шофьорите виновни!", пише Ани П.

"По 1000лв глоба и конфискуване на тротинетките. За да може да се стреснат малко безотговорните им родители", предлага пък Стоян А.

"На 5 секунди червено, без да се огледат и хората на пешеходната щяха да блъснат... Колко трябва да сте безмозъчни бе?! Познайте си децата "родители" че после,ще търсите свидетели..", коментира Р.В.

 

Припомняме, че на водачите на индивидуални електрически превозно средство е забранено:

1. да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура;

2. да развиват скорост, по-висока от 25 km/h;

3. да се движат в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

4. придвижването на повече от един човек на тротинетка

Минималната възраст на водача за управление на електрически тротинетки е над 14 години – само по велосипедни алеи и над 16 години – по велосипедна инфраструктура като велоалеи, както и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч.

Децата, които управляват тротинетки на възраст до 18-години е задължително да използват предпазна каска.

Водачите на индивидуално електрическо превозно средство при движение са длъжни:

1. да ползват в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан;

2. да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение;

3. в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост да управляват индивидуалното електрическо превозно средство с включени светлини;

За нарушения на правилата са предвидени  и санкции.