ВМЗ  - Сопот е в списъка на дружествата, забранени за приватизация и  не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода без санкция на Народното събрание. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество – това се казва в позиция на ръководството. Тя е по повод думите на бившия военен министър Бойко Ноев, че се готви преминаване в частни ръце на 40% от завода.

Не е в компетенцията на ВМЗ да  дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година – се казва по повод лансираната от Ноев хипотеза.

Ръководство на дружеството съобщава, че не разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост, за което се твърди, че е причина за арбитражно дело срещу предприятието.

ВМЗ е напуснало Сдружение „Българската отбранителна индустрия”, защото не е получило реална полза от членството си, декларира още ръководството.

 То определя претенциите за оръжейните лицензи от страна на Русия като неоснователни и призовава този въпрос да не се повдига от българска страна.