Ученици отказват менюто в школския стол и тичат отсреща за дюнери. Това показа проверка из училищата в страната. След 6-и клас учениците, които се хранят в стола, са единици, признаха директори. А самите тийнейджъри пък споделиха, че храненето в него е отживелица.
Бойкот
„Аз не се храня в училище от миналата година. Просто не обичам голяма част от ястията, не ям супи и затова реших, че парите, които плащат родителите ми, са на вятъра. Предпочитам да хапна една пица или дюнер, които ще ме заситят повече от манджите в столовата“, коментира седмокласничка от Кюстендил. Там родителите на учениците от първи до седми клас плащат за купони 1.60 лв. Стойността на тристепенното меню обаче е 2.10 лв., като 50 ст. от цената се покрива от общината. Майка на шестокласник от София разказа, че синът й е пристрастен към дюнерите, които се продават близо до училището.
Някои родители във Велико Търново също споделиха, че каквато и да е храната, децата им не били свикнали на топла храна, а предпочитали дюнер или парче пица с енергизираща напитка, които да консумират направо на улицата или пред училището. По-скъпи купони за стол има от тази учебна година в много школа в столицата и в страната. Скокът е средно с 50 ст., а цената на купона е между 3.00-3.50 лв. Има и училища с различни менюта според джоба на семейството.
Най-евтиното е 1.80 лв., а най-скъпото 5 лв. Директори обясняват увеличението с вдигането на цените на почти всички продукти. Обяд като в петзвезден хотел предлага за учениците си едно от пловдивските школа. Децата плащат различно в зависимост от това какви ястия ще си изберат да хапнат. Средно яденето им на обяд върви около 3,50 лева.
„Има дни, в които готвят таратор за първо ястие, мусака за второ и за десерт някакъв плод. Детето не обича ябълки и затова не си купува десерт, но ако вместо плод му предложат крем карамел – не отказва“, признава майка от Пловдив. Малчуганите могат да изберат какво точно да си поръчат и платят, като всяка манджа се калкулира отделно. „Така всяко дете си прави сметката да си купи това, което обича и което наистина ще изяде, а няма да го хвърли после“, казват и други родители, които са доволни от тази система на хранене.
Кетъринг
Повечето училища в Бургас са въвели обяд тип кетъринг. Храната се приготвя в стола и се носи на място в класните стаи, след като децата или родителите предварително са я поръчали от менюто онлайн. Чрез единната платформа има опция да се поръча за ден или за цяла седмица и да се предплати с карта.
Цената за един обяд варира от 3,00 до 4,50 лв. в зависимост от избраното. Увеличение на цените след въвеждане на кетъринга няма.
Основните блюда са кюфтета с доматен сос, пържола с гарнитура, пиле с ориз, месо с картофи, гювеч и др. Вкусовите качества на столовите гозби са прилични и съответстват на цената. Само най-капризните деца не харесват манджите и предпочитат да обядват сандвич или пица от близката лавка. Цената на един купон за обяд в училищата в Добрич е от 3.30 до 3.80 лева. Там, където учебните заведения разполагат с кухня и храната се приготвя на място, децата получават топъл обяд от първо, второ и десерт. Останалите ученици, които са на целодневно обучение, но в сградата няма ученически стол, се изхранват на принципа на кетъринг, а ръководството е сключило договор с фирма. За сравнение в цените тази учебна година има увеличение от около 30-50 стотинки за купон, пише Телеграф.
Супа, основно и десерт задължителни в менюто
2500 деца, основно от 1-ви до 4-ти клас, използват услугите на старозагорското общинско предприятие „Ученическо хранене“, като цената на купончето е 2,10 лв., съобщи управителката инж. Наташа Митева. Храната се приготвя в 9 кухни към школските столови, а в пет учебни заведения се предлага под формата на кетъринг. 3000 са потребителите всекидневно на безплатните закуски, около 650-700 се пускат на свободна продажба. Ястията са съобразени с нормативните изисквания за калоричност, през тази седмица малчуганите могат да заситят глада си с кебапчета, пилешко филе фрикасе, пилешка пържола с гъби, мусака, руло „Стефани“ и свинско винен кебап. Задължително фигурира супа от свинско или пилешко месо, както и таратор. Десертите са разнообразни: плодове, кисело мляко, макарони на фурна, мляко с ориз и др.
Половин банан на закуска им дават в Търново
Родители във Велико Търново харесват обяда на децата, но са недоволни от закуската, главно в детските градини и основните училища. Недоволството идва от количеството на храната, която им се вижда недостатъчна. Като например това, че сутрин често давали на децата им по половин банан или половин краставица, вместо по цял плод или зеленчук, малко количество сирене или краве масло.