18-годишният Дейвид Огледалов извади кръста от морето в Свети Влас. Той е спортист и за пети път участва в традиционното спасяване на християнския символ, но го вади за втори път на Богоявление от морето.

Най-впечатляващото от Южното Черноморие днес обаче е участието и на една истинска християнка. Сред смелчаците се открояваше 32-годишната украинка Настя Сивак. Тя е в България само от няколко месеца, но вече изучава нашите традиции и обичаи.

Разбрала, че да скочиш за дървения кръст в студените води означава преди всичко здраве и благословение, тя решила да се пробва редом с мъжете. Разказва още, че нищо специално не е правила по подготовката за скока, предава Флагман.бг.

Младият мъж целуна разпятието, вдигна го гордо над главата си и каза, че си пожелава преди всичко здраве, сили и успехи. Победителят е от курортния град.

Заради топлото море близо петнайсет смелчаци се хвърлиха да спасяват реликвата. 

Богоявленският водосвет бе извършен от отец Димитър пред събралата се публика на централния плаж в Свети Влас. Ритуалът се проведе пред десетки местни жители, руснаци и украинци. Свещеникът поръси за здраве всички участници и присъстващите.

Поверието гласи, че който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Най-възрастният, който скочи в морето бе 63-годишният Диян Денев и участва в битката за трети път.

При скачането на мъжете във водата температурата на въздуха бе около 16 градуса, а на водата около 10 градуса. На мястото имаше спасителни лодки.