В Европа бяха засечени храни от България с високо съдържание на химикали и канцерогенни вещества.
"Основният повод за притеснение е, че вече български продукти влизат от други страни и излизат към други с такива съдържания, които бихме нарекли притеснителни", коментира д-р Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна.
Има и потребителски сигнали от хора, които са се натровили с ядки.
"Основният дефицит на продукти у нас вече е видим. Странното е, че това вече става и при някои подправки", добави Велчев пред bgonair.
По думите му в бананите и авокадото има съдържание на тежки метали, защото идват от държави, които са прекалено далеч от нас.
"Проблемът е в граничния контрол. При много от зърнените култури се оказва, че има неща, които не са обозначени - като глутена", подчерта той.
Според госта не може само Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Агенцията по храните да извършват контрол, трябва да се включи и самата съсловна организация.
"Европейските директиви не се спазват. Има система за проследимост на продуктите. Трябва да има унищожаване на партиди", каза д-р Велчев.
Експертът призова за здрав разум производителите, търговците и веригите, защото "плащаме с нашето здраве".
"Министерството на здравеопазването редовно публикува тревожни факти за всички възрасти, което означава, че запушваме нашия организъм и после се чудим как да бъдем био и по-здравословни - прибягваме към тези продукти и те се оказват не по-малко вредни", коментира още той.
Велчев съветва да се придържаме към родното производство, а не към продукти, внесени от трети страни.