Вчера една случка със спасена сърна от две момичета в Карлово бързо беше разпространена, а момичетата получиха десетки благодарности и поздравления в социалните мрежи.

Накратко, в района на 61-ва Стрямска бригада, в близост до главния път, момичетата намериха животното със счупен заден крак. Те веднага сезирали местното горско стопанство, откъдето предположиха, че сърната най-вероятно е била блъсната от лек автомобил и обещаха да се свържат с ветеринарни лекари от Стара Загора, които да се погрижат за лечението на животното. 

Междувременно обаче едно от момичетата - Виктория Цанкова, разказа какво точно и как се е случило. А разказът й е, меко казано, доста притеснителен и показателен за това как реагират и работят институциите в България. Ето го:

"Така, аз получих сигнала за пострадала сърна от едно момче. Почти веднага стигнах на мястото. Преди това момчето е подало сигнал към 112. От там се е започнало великото прехвърляне по институциите. Без особена реакция. Като стигнах на мястото, звъннах на човек да ми помогне да качим сърната в колата. През това време се свързахме с дивите животни в София и те казаха, че ще я поемат.

Бих казала за беда обаче след повече от час от подаването на сигнала към 112 пристигнаха хора от горското. И докато бяха съгласни да закарат животното на лечение, изведнъж се оказа, че трябва да чакат разрешение от още хора и институции.

В крайна сметка оставихме сърната в горското, защото по закон нищо повече не може да направим (реално не сме никой). Та аз имам два въпроса. Първо как може толкова време от никой да няма никаква реакция? Второ, не какво ще се случи с това животно, а в на кого тавата ще отиде?"