Темата с паркирането в големите градове често създава конфликт между водачи и пешеходци. Причината? Често шофьори решават да си присвоят някой тротоар, мотивирайки се от собственото си удобство и липсата на паркоместа в населените места.

Следващият случай е от Русе, където комби с немски номера възмущава заради зает тротор. В ситуацията неговият водач не е сам. До паркираната кола стои и друга, чийто собственик също е припознал тротоара като легитимно място за возилото си.

"В Германия дали така спира на тротоара", чуди се жената, споделила за ситуацията в социалната мрежа Facebook. Случайно или не въпросът повдига и темата за двойнственото спазване на правила. Дали поведение, което си позволяваме в България, ще си позволим в чужбина?

 Редно е да отбележим, че по закон в България паркирането на тротоари е разрешено, но ако е спазено важно условие. Машината да е до 2,5 тона, а отстоянието ѝ от жилищните сгради да е поне най-малко 2 м за преминаване на пешеходци.

Културата на пътя изуми нашенец в Германия СНИМКИ

"Само от любопитство... В Германия дали така спира на тротоара? На ъгъла между ул. "Коледница" и ул. "Болярска", пише Мая П. Случаят буди вълна от коментари, в които граждани отразяват позицията си по наболелия за много проблем.

Вижте коментарите на русенци:

"В Германия ще спре на тротоара, само ако знакът позволява", смята Илияна Р.

"В Германия нямат такива ,"тротоари" и имат достатъчно паркинги," добавя Ангелина Н.

"Ужасно мръсно, няма тротоари, няма пътища. Локва до локва, пълна мизерия. Малко по-малко заприличваме на Третия свят", коментира Ваня К.

"Човекът е спрял от съобразителност към пешеходците да не минават оттам, че някой може да пострада. Просто вие не го разбирате и критикувате всеки, който прави добро състояние в този град", къде на шега, къде сериозно заявява Ивайло М.

БМВ помете четири паркирани коли ВИДЕО