За 36-а поредна година на 26 юни отбелязваме Световния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици. Фондация "За един чист живот" стартира информационна кампания за родители на тийнейджъри от 14 до 18 годишна възраст на безплатна телефонна линия.

"От години лекарите сигнализират, че има много сериозно изместване на тази възрастова граница в долната си част. Деца на 10-11 години експериментират с цигари и следващата стъпка, която много често се наблюдава, това е вече да пушат нещо, което съдържа метамфетамин, амфетамин, марихуана. Тук това не е новина", каза председателят на фондацията Светлана Йорданова.

Тя отбеляза, че наркотиците, които децата употребяват често съдържат в себе си изключително отровни вещества, а днешната дрога става все по-пристрастяваща и е възможно още от първия си досег с нея, човек да се пристрасти.

"Забърква се масово в българските гета, обикновено съдържат много силно пристрастяващи наркотици като метамфетамини, задължително добавени отрови за мишки, отрови от земеделския сектор, всичко, което може да засили действието на един наркотик", разясни Йорданова за bgonair.

Тя заяви, че децата, които нямат хобита, нищо не ги интересува, не са уверени, при които се наблюдава сериозна промяна в поведението им, е възможно да са станали жертва на наркотиците.

"Много добре знаем, че зависимостите много често и при по-голямата част от зависимите се формира в детска възраст. Защо трябва да стигаме дотам да се стига до дълги и скъпоструващи лечения, при положение, че всичко това може да се превантира тогава, когато едно дете само експериментира, в началната фаза на неговото поведение. Това е нашият апел към родителите - не заравяйте главата в пясъка", заяви Йорданова.

Гостът сигнализира, че употребата на райски газ все още е проблем в страната, а злоупотребата му води до полиневропатии и различни проблеми, при които възстановяването след това е много тежко.