Един контейнер с книги, пропътувал 13 хиляди километра по море, за да стигне от Япония до малкото българско село Дълбок дол. И една любов между двама непознати, започнала в Москва, която днес бере своите плодове.

Те са Йоши и Надя. Той е от Токио, а тя от малката далечна България. Двамата обаче се срещат през далечната 1990 година, когато Надя е студент в Москва. Избрала архитектурния институт - същият, в който Йоши е бил на културен обмен. Така започнало всичко.

На мен ми беше много интересно, исках да си общуваме, той не беше научил руски, говореше на английски, аз не можех много, но на някакъв език се разбрахме, той ми показваше свои проекти и така лека полека много си допаднахме”, разказа Надя Иванова пред bTV.

Чувството не било едностранно. И Йоши имал интерес към красивата българка - искал да общуват. Седем години по-късно двамата се женят и заминават за Токио, където живеят до 2005 година. Йоши и Надя имат двама сина - Йоани и Юкио. Заради децата си вземат решението да заживеят в България.

“Големият ми син трябваше да тръгне на училище. Смятах донякъде, че животът там е много тежък. Не исках да мъчим горкото дете… Струваше ми се, че тук, в Европа, животът ще е много по-лек и така взехме решението. Тук образованието е много по-добро”, спомня си Надя.

Днес Йоани е студент по медицина, а Юкио - ученик.

Йоши и Надя имат архитектурно студио и живеят в София, а уикендите прекарват в къщата си в Дълбок дол - там, където японецът Йоши решава да изгради библиотека, в която да приюти цялата литература, завещана от баща му. Иначе казано - над 15 хиляди книги. Те са едва ⅓ от цялото наследство, което Йоши получава.

“Баща ми беше учител и много обичаше книгите. За неговата работа това беше много важно”, разказва японецът.

Затова преди баща му да си отиде от този свят, Йоши дава едно много важно обещание - да ги опази.

За да спази обещанието си, в продължение на две години Йоши пътува до родния си дом в Япония, за да ги опакова в кашони. Натоварени на кораб, те пропътуват близо 13 хиляди километра – от Токио до Дълбок дол. 14 години по-късно, те стигнали до своята дестинация - България.

Кашоните са близо 700, а подреждането на книгите, които са в тях продължава година.