Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъства днес, 16 октомври, на Деня за високопоставени гости на многонационалното учение „Brave Warrior 24", който се проведе на територията на Унгария. Той се състоя в последния ден на срещата на Военния комитет на Европейския съюз във формат „началници на отбраната". Това съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Представени бяха статичен и динамичен показ на елементи от учението и демонстрация на способности за неутрализиране на бунтовници, за евакуация на цивилни лица и за противодействие срещу безпилотни летателни апарати. В него участваха формирования от няколко държави-членки на ЕС и партньорски нации. Основната цел на учението е да се отработят взаимодействието между различни видове въоръжени сили и повишаването на оперативната съвместимост на участващите формирования.

България взе участие в учението с един транспортен самолет C-27J Спартан, един вертолет AS 532 Кугър, екип от Съвместното командване на специалните операции и военнослужещи с медицинска апаратура и оборудване от Военномедицинска академия.

Адмирал Ефтимов отбеляза отличното представяне на българските формирования в учението и прие поздравления от колегите си началници на отбраната на държавите-членки на ЕС за демонстрираните способности и успешната сертификация.