23 август е денят, в който имен ден празнуват всички, чиито имена са производни на вълка.

Днес православната църква чества Свети Луп и Свети Ириней.

Преди няколко години при архиологоическите разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит от полски археолози саркофаг с гравирано на него име Лупус - името Лупус в превод от гръцки означава "вълк".

Св. Луп се чества от Православната църква на 23 август и 26 октомври. Той бил епископ от римския град Нове, близо до Свищов, живял в края на III век и началото на IV век. Луп бил верен слуга на св. великомъченик Димитрий Солунски. Преследван и убит по времето на император Максимилиан в Нове, където и е погребан от християните.

Ириней, роден в Смирна и ученик на епископ св Поликарп, от дете бил посветен в християнското учение. След ръкополагането си за презвитер заминал за Галия със св Потин, където проповядвали Божието слово и основали църкви в Лион и Виена. Ириней станал епископ на Лион и написал книга, в която излага християнското учение и опровергава опонентите си. Заради приноса му Църквата го почита като един от най-великите отци на християнската вяра.

Всяка година на 23 август празнуват Витан, Вълкадин, Вълко, Вълкан, Въльо и Вълкана.

Името Вълко е славянско и се е използвало като заклинание против нападение от вълци. То в превод означава и "храбър и смел като вълк". 

Снимката е на св Ириней.