Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението села, съобщиха от Община Карлово. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да може и то да бъде възстановено.

Водоснабдяването е възстановено частично, като за съжаление село Богдан е изцяло без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства вчера речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина.

За справяне с пораженията бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и др. По-голяма част от техниката е осигурена от Община Карлово.

Кризисният щаб призовава собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, тъй като се нуждае от допълнителни мощности в разчистването.

Продължава също работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на специалисти от община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки.

Работата на екипите продължава, като те са готови да се отзоват своевременно на всеки подаден сигнал. Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден.

125 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да отстраняват щетите, причинени от наводнението в населени места, съобщиха от Министерство на отбраната.