Сериозна дискусия относно правилното и неправилното ползване на велоалеите в Пловдив се разрази в мрежата. Това стана след публикация на ядосан велосипедист.

Според него е редно когато има достатъчно широк тротоар, пешеходците не трябва да се движат по велоалеите.

"Искам да задам един въпрос към пешеходците! - Нарочно ли се движите по вело алеите, при положение, че има тротоар точно до тях(или на 3 метра) или просто манталитета ви е такъв селски? Ако е така, защо не вземете да тръгнете да се разхождате по улицата пред колите? Интересува ме, понеже днес станах свидетел на една случка:по велоалеята на бул. Македония беше пълно със всичко друго, но не и велосипедисти. В един момент се появи един дядо с колело и понеже нямаше как да се размине с разхождащите се слезе в локалното по улицата! Една кола за малко не го блъсна. Та:хората са направили тротоар (е, не е за чудо и приказ, но се минава безпроблемно) какво ще ви стане ако си ходите на обособените за това места?", посочи Владимир Талев.

Някои потребители застанаха зад велосипедиста, докато други отговориха на въпроса му с въпрос.

"Същият въпрос имам към членовете на вело-клуб "Огнени педали", които карат по пътя при наличието на велоалеи, същите тези алеи са празни.", пише Даниел Б.

"А велосипедистчетата нарично ли не спирате на кръстовищата, дето на всяка велоалейка пише с големи букви СТОП... и пресичате ли на кръстовищата бутайки колелото? Какво ще ви стане, ако спазвате правилника за движение?", попита Николай С.

"По бул. Македония велоалеята е редовно претоварена с всичко друго, но не и по предназначение. Майките с колички дори не са проблем, отколкото всички, които са излезнали просто да се поразходят в група по няколко човека, така че да заемат и двете ленти. Както и редовните които си разхождат кучетата по тях. Дори не осъзнават колкот е опасно това и за двете страни.", добавя Мартин Звездев.