Схема за нелегална търговия на горива в България и хитри търговци, които се възползват от малка вратичка в закона.

Става дума за така наречените ОАКП - освободените от акциз крайни потребители и фирми, които използват акцизни стоки за производството на неакцизни стоки.

Акцизните стоки са горива и алкохоли, например. А безакцизните стоки, които ги използват за производство са лакове, бои, разтворители, дезодоранти, козметични и други подобни продукти.

Фирми използват акцизни стоки под претекст, че произвеждат безакцизни стоки. Пример за законно използване на акцизен продукт е и спиртът за парфюмерийната и хранителната индустрия, нискооктанови бенззини в маслобойните, при които има естерификация на мазнините. Или пък използване на пропан-бутан за окисление. Такива са и електроцентралите, където ползват безакцизни продукти - дизел, въглища и мазут, но търговците начисляват акциз върху тока и държавата си прибира парите.

Така всички печелят, но само ако участниците играят по правилата. И тук идва ролята на сивата икономика.

Схемата е проста - хитри фирми използват именно това, но реално търгуват с акцизни стоки без да има никакво производство. Има издадени десетки разрешения за ОАКП на цехове за безири, лакове, бои и други подобни материали. По документи те обявяват, че ще ползват горива за производството си, основно дизел, и не плащат акциз за тях. В същото време въпреки малкия си производствен капацитет те обявяват, че ще продават продукти в промишлени опаковки - между 200 и 1000 литра.

Според опитни играчи на петролния пазар всъщност не се извършва никакво реално производство, а то е само на документи. И се използва вратичка в закона, че за такива производства няма змервателни уреди, както и количествени измерители като разход на гориво за производството. В същото време може да се изписва огромно количество брак, пак без контрол.

А ако се направи засичане между взетите количества безакцизни горива и отчетената по документи продукция, щяло да се окаже, че са купени между 3 и 10 пъти повече бензин и дизел от необходимите.

За съхраняването на горива в производство на неакцизни стоки се изисква и проверка от РИОСВ, тъй като се работи с опасни за околната среда вещества.

Дори бояджийски цехове подлежат на проверка и контрол, не само цехове, в които се декларира разреждане, пакетиране и съхраняване. Но в РИОСВ и понятие си нямат, че такова производство се осъществява, защото всъщност истинско няма, всичко е само на хартия, пишат от “24 часа”.

Оказва се, че на практика купените горива без акциз под прикритието на ОАКП се продават контрабандно с близо 1 лев по-евтино от цените по бензиностанциите. Печели се от спестяването на акциз.

Новата схема за нелегални горива вече е излязла и извън България. След като наличностите по документи се изчистват с фиктивното производство на грундове, лакове и разтворители, част от продукцията по документи се доставя на гръцки фирми.

Префактурирането през гръцки фирми се използва за източване на ДДС, тъй като се оформяли документи за износ към страна от ЕС.

Последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат въвеждане на система за видеонаблюдение и контрол в данъчните складове, в които се произвеждат и складират горива и за производителите на алкохол.

Предстои монтиране на видеокамери на всички места, през които в обектите влизат или ги напускат автомобили. Те трябва да могат да разпознават номерата на колите, за да се осигури дистанционно наблюдение.

Заедно с това се въвежда и изискването ОАКП да имат системи за отчетност, които позволяват извършването в реално време на контрол на количествата горива или алкохол, които използват за производство. Освен това те ще дават информация и за произведените стоки.