Всяка пета проба от пчелен мед показва наличие на забранени ветеринарни лекарства като антибиотици например. Това показва анализ на Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), който е изискал от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предостави данни от лабораторни анализи на проби пчелен мед за период от пет (5) години (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), за да изготви оценка на риска от наличие на замърсители в пчелен мед на територията на България.

За посочения период 2018 – 2022 г. най-много проби пчелен мед е изследвала Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ) – София – 2 263. От анализираните проби има 499 несъответстващи резултата за наличие на остатъци от неразрешени ветеринарно лекарствени препарати ВЛП (амитраз, сулфадиазин, стрептомицин и енрофлоксацин). Това представлява 22,05% от всички анализирани проби мед от лабораторията.

- Амитраз – 311 проби (собствена информация) – 13,74%
- Сулфадиазин – 1 резултат за проба от внос от Грузия – 0,044%
- Стрептомицин и Енрофлоксацин – 187 проби (НМПКО) – 8,26%

Анализираните проби пчелен мед от ИЛДК Варна са 929 броя, несъотващите резултати са 24, като всички са от проби по самоконтрол (2,58%). Най-много са отчетените несъответствия за редуциращи захари (7), захароза (6), водно съдържание (5) електропроводимост (4), ХМФ (2).

ОДБХ БЛАГОЕВГРАД отчита анализ на 136 бр. проби пчелен мед, всички от самоконтрол. Несъответствията са общо 16 бр. проби (11,76%), разпределени почти равномерно за анализирания период. Най-много несъответстващи резултати има за ХМФ и захароза (по 4 бр.), следвани от диастазна активност и редуциращи захари (по 3 бр.), последно за водно съдържание и киселинност (по 1 бр.).

Резултатите предоставени от ОДБХ Враца са само от несъответствия, като всички проби са от самоконтрол – общо 7 бр. Най-много несъответстващи резултати има за диастазна активност (4 бр.), ХМФ (3 бр.), редуциращи захари и захароза (по 2 бр.), водно съдържание и киселинност (по 1 бр.).

От ОДБХ Сливен са отчетени 237 проби мед, като несъответстващите резултати за водно съдържание и диастазна активност са два (един от самоконтрол и един от официален контрол) – 0,84%.

Общият брой проби пчелен мед, анализирани от ИЛ Отдел „Лабораторни дейности“ към ОДБХ Пловдив, е 759 броя (748 от мониторинг и 11 от официален контрол). Изследваните проби са по показатели: водно съдържание, редуциращи захари, захароза, ХМФ, диастазна активност, киселинност, поленов анализ, наличие на търговска глюкоза. Има два несъответстващи резултата (0,26%) при проби от официален контрол, но не е отбелязан вида на несъответствието.

Спрямо предоставените данни от лабораторни анализи (за съответствие на състав на меда - фалшификации) на 2068 бр. проби, несъответстващите резултати представляват 2,66% от тях. Най-голям брой несъответствия има при показателите редуциращи захари и захароза, което показва, че най-много анализирани проби са от мед, който не е изцяло натурален, а има променен състав и е некачествен.

Следват несъответствията при съдържанието на ХМФ и диастазна активност, които са основание за съмнение, че пробите са от мед, който има добавки, претърпял е термична обработка или е неправилно съхраняван.

Резултатите с несъответствие на водно съдържание показват, че пробите са от пчелен мед „не зрял мед“, който е нетраен. Несъответстващите резултати за електропроводимост и киселинност са малко на брой за проследявания период, което сочи, че рядко се появяват съмнения относно вида на изследвания мед - нектарен или манов, се казва в анализа.