Вълни убийци текат от преливниците на няколко язовира в Родопите, предупреждават от наблюдаващите валежите екипи. Тази сутрин язовир "Пловдивци" започна да прелива, потвърди областният управител на Смолян Недялко Славов. Преливането на язовира не е опасно, притеснението е да не се счупи ледената покривка на водоема и да затлачи преливника. Осъществява се постоянно наблюдение от екипи на ВиК и община Рудозем на оттока от язовира, успокои Славов.

Язовир" Златоград" също прелива днес с 16 см над преливника.

Валежите от дъжд в източната част на Смолянска област през последните часове не са постоянни и екстремни, което е дало възможност на реките да се оттекат. Осигурено е наблюдението им в цялата област. От регионалния кризисен щаб са разпоредили на общините да предупредят собствениците на складирано край реките движимо имущество и паркирани до коритата автомобили да ги преместят.

Заради сериозни снеговалежи в западната част на областта от 9 часа тази сутрин за цялата Смолянска област са въведени задъжителни ограничения за МПС за движение с вериги. "Има разположени екипи на КАТ и "Пътна полиция" на критичните участъци, но апелирам водачите на МПС да спазват ограничението за вериги. Анализът ни показа, че вчера основните причини за закъсали автомобили през проходите са именно неподготвени за зимните условия и неспазващи ограниченията шофьори. На Пампорово бе закъсал бус на хранителна фирма, която беше с летни гуми. Безразборното паркиране на леки автомобили от туристите по пътното платно също пречеше на снегопочистващата техника. За почистване на пътищата в областта е мобилизирана техника както от областта, така и от съседни области. С разпореждане на АПИ ротори от съседни области вече почистват на територията на Смолянска област и ще работят по пътищата в областта до нормализиране на ситуацията", каза Славов.

В Смолянско няма населени места без ток и вода днес. От община Смолян правят оглед на подпорни стени под жилищни блокове на Новия център в областния център, чиито каменни облицовки са се отлепили и застрашително са надвиснали над паркинги. От дъждовете подпорна стена под блок №6 до кръстовището за болницата в Смолян се срути в късния следобяд вчера. Няма пострадали.

От валежите са наводнени гатер в село Смилян и мазета в училище и жилищен блок в Мадан. И на трите места е направено отводняване с помпи.

Очаква се пикът на валежите днес да е от ранния следобяд днес до 23 часа вечерта. В тази връзка институции и доброволци имат готовност при възникване на критични ситуации да започнат веднага да пълнят чували с пясък за направата на диги. От крисизния щаб апелират, ако паднат дървета от тежкия сняг и затворят пътни отсечки, да сигнализират своевременно, за да може да се отстранят от екипи на горските от ЮЦДП, които са в готовност веднага да реагират. Те предупреждават, ако има спешни случаи с болни, също да се сигнализира веднага, за да се вземат мерки за предвижването им до здравните заведения.