Парламентът прие решение за закриване на специализирано частно висше училище с наименование „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт“ със седалище Пловдив.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив от зимния семестър на учебната 2020/2021 година не е подавало информация за действащи, прекъснали или в процес на дипломиране студенти и докторанти. Валидността на институционалната му акредитация е изтекла на 4 май 2022 г., а през януари 2024 г. е изтекла и програмната акредитация на двете професионални направления, в които висшето училище е имало право да обучава. В съответствие с разпоредбите на Закона за висшето образование висшите училища се закриват от Народното събрание, когато не са поискали институционална акредитация в предвидените в закона срокове, се посочва в мотивите за решението.

Европейско висше училище по икономика и мениджмънт се закрива считано от деня на приемане на решението. В двумесечен срок архивът му преминава към Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив, приеха още депутатите.

Частното висше училище бе създадено като „Европейски колеж по икономика” през септември 2001 г.  През 2015 г. бе преобразувано и преименувано в „Европейско висше училище по икономика и мениджмънт – Пловдив” като специализирано частно висше училище в областта на приложната икономика, бизнеса и управлението.

Бившият Евроколеж в район „Южен” бе един от най-популярните ВУЗ-ове в Пловдив в началото на века. През 2020 година обаче те прекъснаха приема на студенти и бе обявен в несъстоятелност.