В продължение на години, рибар излизал в морето да лови риба, но един ден в дъното на лодката му се отворила дупка. Разплакал се рибарят – не можел да стигне до брега, а семейството му щяло да остане гладно. Отправил молитви към Бога да му помогне. Те били чути от Свети Николай, който затворил дупката с шаран. Оттогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Затова и шаранът се приема за задължителната риба на този празник.
Традиционното ястие, което обикновено се приготвя, се нарича рибник - шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята замесва обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца.
Подобно на повечето християнски празници, смесени с народни вярвания, на Никулден също не липсват редица традиции, които трябва да се спазват за празника. Ето и някои от тях:
Една от традициите е да се вземе една от най-големите люспи и да се постави в портфейла, за да има човек постоянно пари;
Изхождайки от факта, че Свети Никола е покровител на рибарите, на празника не бива да се излиза в открито море, а първата хваната риба в този ден, трябва да бъде изядена от рибарите;
Костите на изядената риба (шаран) не бива в никакъв случай да се изхвърлят. Те се пускат в течаща вода, закопават се в земята или се изгарят. Вярването е, че тези ритуали носят плодородие, а семейството ще се разрасне през новата година;
От костите се оставя само тази от главата, която според преданието има форма на кръст и има лечебна сила;
Друго поверие, свързано с народните вярвания, е, че на този ден започва да вали сняг. Според преданието, снегът пада от дългата му бяла брада.
Българските традиции за Никулден повеляват, че на този ден се слага край на есенно-зимния риболов. Последният улов се принася като жертва на светеца, за да продължи да бъде добър и да пълни мрежите на рибарите;
Тъй като празникът се пада във време на пости, освен риба, на трапезата присъстват и други постни ястия като сарми, боб, царевица, жито.
Денят е избран за официален празник на град Бургас, където всяка година на този ден се организират различни мероприятия и молебени.