Менопаузата е една от основните причини, поради които много жени изпитват затруднения с отслабването. През 50-те години от живота си те натрупват средно 1,5 излишни килограма годишно, като значителна част от тях са във формата на упорити коремни мазнини.

Менопаузата е процес, който настъпва в живота на всяка жена и се свързва с повишено наддаване на тегло. Обикновено то е в средната част на тялото и се характеризира с висцерална мастна тъкан - термин, с който се обозначава разпределението на мазнините около органите - заедно с намаляване на мускулната маса. Според експерти е възможно напредването на възрастта да стои зад увеличаването на централното разпределение на мазнините, но загубата на естроген е силно свързана с тази промяна в състава на тялото.

Допълнителното наддаване на тегло може да се дължи и на промени в нивата на тестостерона, на намален сън и мускулна атрофия. Тези промени потенциално могат да предизвикат скок на хормоните кортизол и инсулин, като и двете могат да причинят проблеми с наддаването на тегло и да повишат чувството на глад. Кортизолът от своя страна е свързан с отлагането на повече мазнини в областта на корема. Тези промени биха могли да доведат и до по-висок риск от инсулинова резистентност и диабет, които понякога могат да допринесат за някои от мастните натрупвания, смятат специалистите.

Големите промени по време на менопаузата може да предизвикат свързани с хормоните симптоми на подуване на корема, включително увеличаване на водното тегло. Но допълнителната висцерална мазнина е това, което често е най-притеснително. 

Разпределението на мазнините в средната част на тялото се свързва и с увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и метаболитен синдром.

Как допълнителните коремни мазнини могат да се свалят по време на менопауза?
Специалистите препоръчват първоначално да се направи консултация с лекар, който може да провери за медицински причини за увеличаване на теглото, като проблеми с щитовидната жлеза или диабет. След като тези фактори бъдат изключени, е важно да се започнат промени в тренировъчните и хранителните навици.

Препоръчва се да се преразгледа режимът на упражнения, особено ако старите тренировки не дават желаните резултати. Приоритет трябва да бъде натрупването на мускулна маса, а също така е важно да се увеличи нивото на физическа активност през деня, чрез разходки, нови хобита или намаляване на времето в седнало положение. 

Експертите препоръчват да се обмисли включването на спортове, които осигуряват физическа активност, социални взаимодействия и са свързани с дълголетието. Важо е да се извършват силови тренировки поне два пъти седмично, тъй като те помагат за запазване на костната плътност и предотвратяват остеопорозата. Също така е полезно да се опитват по-кратки, високоинтензивни интервали на упражнения вместо дълги разходки, като винаги е важно да се вземат предвид симптомите на менопаузата, като болките в ставите. Намирането на баланс между удоволствието от физическата активност и управлението на симптомите е от съществено значение, пише puls.

При свалянето на тегло трябва да се обърне внимание и на хранителния режим. С напредването на възрастта тялото преработва храната по различен начин, дори и при същите хранителни навици, което може да доведе до необяснимо наддаване на килограми. 

Специалистите посочват, че мускулите реагират различно, а с намаляването на чистата мускулна маса метаболизмът също се променя. Важно е да се адаптират както хранителният режим, така и тренировките, за да се противодейства на тези промени. Има доказателства, че намаляването на захарта, солта и преработените храни, както и преминаването към средиземноморска или растителна диета, могат да помогнат за облекчаване на симптомите на менопаузата. Освен това, увеличаването на приема на протеини и фибри, в комбинация с ограничаване на алкохола и добавената захар до под 25 грама на ден, може да е полезно. За хората, които не знаят откъде да започнат, се препоръчва работа с диетолог или специалист по хранене, който да им даде подходящи съвети.