Заради инциденти или пътна организация по автомагистралите в страната често се образуват кошмарни тапи, които изнервят водачите и ги забавят с часове.

Докато някои търпеливо изчакват да продължат в задръстването, някои избират да надхитрят всички, шофирайки в аварийната лента.

Глобата за това нарушение е сериозна, но въпреки това се намират водачи, които не се колебаят да изпреварят останалите. Подобен е и следващият случай, разиграл се някъде край Ботевград на АМ "Хемус".

Колона коли изчаквали да продължат през участък, където имала временна организация на движението, когато собственик на хеджбек изпреварил всички през аварийната лента.

Деянието му споделят възмутени граждани в социалните мрежи.

"Хемуски ленторазбивач", констатират от страницата Лудостта по пътищата на България. Нека я спрем заедно.

Припомняме, че когато управляваме МПС на магистрала в лентата за принудително спиране, книжката се отнема за 3 месеца, а глобата е 1000 лева. При рецидив – книжката се отнема за 6 месеца, а глобата става 4000 лв. Въпреки суровите санкции нарушаването на това право остава масово, а често засегнати граждани се опитват да спрат тарикатите, блокирайки умишлено пътя пред тях.

Аварийните ленти са спиране в случай на повреда на автомобила и по тях се придвижват пожарните и линейките, които се отзовават на сигнали за катастрофи.