Тропот с геги по голямата порта на най-старото училище в Пловдив с повече от 150-годишна история - ,,ОУ  Княз  Александър I ”, огласи района. Възстановката "Коледуване" е традиция в училището вече 15 години и радва както малките коледари, така и съучениците им.

Възпитаниците на главен учител Елена Линева бяха облечени в народни носии, а гегите им бяха украсени с китка здравец, чемшир, пуканки  и  цвете, изработени от момичетата в паралелката. Заедно с вокалната група ,,Сладурана’’ към училището, начело със старши учител Гугова, те изпяха Коледарски  песни.  

Настроението е приповдигнато, земята се тресе от тропота на гегите и наричанията на коледарите: Да е светлина в душата ти и слънце по пътя ти! Да е вдигнато челото ти и да тежи думата ти! Да е верен другарят ти и да е мир в съня ти! Да е огън в огнището ти! Да е здрав коренът ти и да пребъдат рожбите ти! ДА БЪДЕ!

 

Въздухът е наситен с българщината, простичката добродетел, вярата в поверието и почитта към традицията. Директорът на училището - Анита Вълева, стопанка  на  дома, посрещна и дари коледарите с кравай, пита, червена  ябълка и паричка - както  повелява  традицията. А докато има подобни възстановки в българските училища, тя ще пребъде!