„Важно е да намерят Атанас Скатов преди падането на нощта“, заяви пред „България Днес“ жената на покойния алпинист Боян Петров – Радослава Ненова. Тя има голям опит при подобни спасителни акции, след като направи и невъзможното, за да бъде намерен най-успешният български катерач през последните години. Припомняме, Петров изчезна при изкачването на Шиша Пангма през 2018-а.

Скатов се загуби след скъсано въже при слизането от Базов лагер 3 под най-опасния връх на планетата К-2 (8611). Информацията беше подадена в социалните мрежи от компанията, която организира изкачването „Алпайн адвенчър гайдс“.

Атанас Скатов изчезна! Скъсало се въже на слизане! Издирват го на К2

„През нощта става страшно студено – добави Радослава Ненова. - Ако е на завет, може да издържи дълго време. Тогава минусовите температури не се усещат толкова много без вятър. Може при падането да се е изтъркалял в някаква цепка.“

Според Ненова оптималният вариант е да бъде нает моментално спасителен екип, който да бъде докаран до базовия лагер с хеликоптер.

„Шерпите и останалите алпинисти от експедицията вероятно са много изтощени. Повечето ще си намерят причина да не тръгнат да го търсят“, добави Ненова.

Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че проверяват съобщенията в медиите за изчезването на алпиниста Атанас Скатов след падане при слизане към базовия лагер на връх K2 в Пакистан и е в постоянна готовност да окаже необходимото пълно съдействие.

Ситуационният център на министерството е в контакт с посолствата ни в Пакистан и Китай, както и с почетния ни консул в Пакистан Фесайл Салим Рахман.

В посолството ни в Пекин е създаден и вече действа кризисен център по случая, съобщиха от МВнР. 

Очаквайте подробности!

Скатов е паднал на място, недостъпно за спасителния екип!