Mondelēz International, собственик на завода за шоколад в град Своге, е инвестирал 22 милиона лева във въвеждането в експлоатация на нова пакетажна линия за шоколадови бонбони. Тя е сред най-бързите в света и може да произвежда и пакетира до 6600 бонбона в минута, или 330 кутии.
Само за последните 10 години компанията е инвестирала над 106 милиона лева в град Своге и региона, посочи Анна Маринкова, ръководител на завода. През следващите години предстоят и нови вложения в производствените линии, като се предвижда подмяна на машините и разширяване на дейността, съобщи Ивайло Найденов, генерален мениджър за България, Румъния, Албания и страните от бивша Югославия.
Производствени рекорди в Своге
Очаква се през 2019 г. заводът в град Своге да достигне обем от над 32 хил. тона шоколадови изделия - най-високият обем произвеждан някога в нея, съобщава money.bg. За сравнение, през миналата година производството е било около 29 хил. тона.
В Своге се произвеждат освен местните търговски марки "Морени", "Своге" и "Сезони", и световни брандове като Milka, Cadbury, Suchard, Lacta, Alpen Gold, Figaro, Karuna и други. Общият брой на продуктите, които се произвеждат там, е над 150.
Заводът е избран за производството на предназначените за британския пазар Cadbury заради високото качество на контрол. За тях е създадена специална производствена линия. Найденов посочи, че заводът е увеличил производството им преди Brexit и е запасил с достатъчен обем британската компания.
Продукцията от Своге се изнася в множество други страни, освен Великобритания - цели 40 държави на 6 континента, заяви Анна Маринкова, директор на завода. Едва около 30-35 процента от произведеното остава в България
Голямото увеличение на производството идва точно преди 10 години, когато Mondelēz International решава да обедини производството в България и Румъния в град Своге. Така от около 7 000 тона продукция годишно, тя скача до над 32 хил. през 2019 г.
Заводът в Своге може да бъде проследен до далечната 1901 г., когато Велизар Пеев отваря производство на шоколад в София. По-късно обаче той се мести в Своге, а през 1935 г. окончателно затваря производствените мощности в столицата и мести всичко в по-малкия град. През 1947 г. фабриката е национализирана, а попада отново в частни ръце през 1994 г.
За 25 г. са произведени над 377 000 тона шоколад в завода.
Пазарен лидер
"Монделийз България" е пазарен лидер при шоколадовите продукти в България, като притежава около 30-35 процента пазарен дял, докато следващата компания е с под 10 процента. При шоколадите пазарният дял е цели 60 процента - всеки втори продаден шоколад в България е Milka, казва Найденов.
Към днешна дата в завода са заети близо 550 души, като в пиковите месеци техният брой расте и до над 600.
Снимка: Mondelez