С увеличението на доходите на хората през годините значително се променя храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци.
Като тази тенденция продължава и през 2020 г. въпреки пандемията и ръста на безработицата. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 168 кг. хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - по 213 кг., показват данните на НСИ.
Спадът в потреблението на хляб и тестени изделия за период от пет години е с над 21%. Любопитно е, че спадът в покупките на хляб е доста голям, докато при потреблението на тестени изделия като макарони, кифли и бисквити има ръст.
Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 5%. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 73,8 кг. месо, при 70,6 кг. през 2015 г. Потреблението на месни продукти като колбаси и консерви обаче намалява с 12%. Причината за това е, че с ръста на доходите хората искат да има повече месо на трапезата им. Но залагат на прясното и качествено месо, вместо на наденици и салами.
В стремежа на хората да ядат по-здравословно, нараства потреблението на някои плодове и зеленчуци. През миналата година всяко домакинство е изяло средно по 23,6 кг. дини и пъпеши, което е ръст с 2,6% спрямо 2015 г.
За периода от пет години потреблението на тикви е нараснало с 45%, на грозде с 11,5%, на круши с 15%, на сливи с 13%. Консумацията на ябълки, череши, праскови и ягоди обаче е намаляла съответно с 10%, 32%, 26% и 16%.
Всички плодове са поскъпнали през последните пет години. Но се оказва, че потреблението на тези, чиято цена е нараснала повече, намалява, а плодовете, които са поскъпнали по-малко, се купуват повече. Например ягодите са поскъпнали с над 48% за периода, а черешите и прасковите - с 34-35%. В същото време повишението на цената на дините и пъпешите е само с 16%, а на крушите - с 10%.
Потреблението на домати, краставици и чесън се увеличава с ръста на доходите на хората. Но за сметка на това ядем по-малко зеле, показват данните на НСИ.
За период от пет години доматите са поскъпнали с 27% и консумацията им е нараснала с 1,2%. В същото време краставиците са поскъпнали доста по-малко - само със 17%, а потреблението им е нараснало повече - с 5,4%.
Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с над 46% за период от пет години, а консумацията на масло се е увеличила с близо 23% до 2,7 кг. на домакинство за година.
Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с увеличението на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всяко домакинство изяжда средно по 278 яйца за година, при 243 преди пет години, което е ръст с над 14%.
Потреблението на кисело мляко също нараства със 7% до 56 кг. на домакинство за година. При картофите спадът на консумацията е с над 5% до 52 кг. годишно на домакинство.
Прочетете още
- 11:00 Фалшив акаунт опита да саботира пекарна с крадена снимка на мухлясала пица
- 10:00 Безумна разходка с тротинетка на бул. "Цар Борис III Обединител" в Пловдив СНИМКИ
- 09:19 Огромно дърво се стовари върху кола в София СНИМКИ
- 12:00 След тях и потоп: Сметосъбираща фирма раздава боклук вместо да го прибира СНИМКИ