Вдъхновяваща рецепта, произхождаща от пристанищния град Ливорно представи личният шеф-готвач на италианското кралско семейство в ресторант в Пловдив. С типичната тосканска рецепта Baccalà alla Livornese ни запознава Шеф Ива Роспи- новият звезден член на екипа на хотел DoubleTree by Hilton Plovdiv Center и италиански ресторант Il Monte. Тя е с 30-годишна успешна кариера в Италия, Русия, Щатите, Сингапур, Швейцария, Франция, Австрия и Дубай и шеф готвач, работил над 15 години за италианското кралско семейство.

С нейния невероятен опит, страст и познания, тя споделя тайните на автентичната италианска кухня с пловдивчани. Кулинарната история на бившия кралски готвач Ива Роспи е толкова ароматна, колкото класическите италиански ястия, които ще поднася в ресторанта, част от които е и шедьовърът Baccalà alla Livornesе.

Всъщност начинът, по който се съхранява бялата риба, използвана в тази рецепта, става известен в Тоскана, благодарение на търговците от Северна Европа, които слизат с товарите си на пристанището в Ливорно. Жителите му започнали да го използват в кухнята за своите рецепти, в резултат на което се появило известното ястие.

Запознайте се с приготвянето на превъзходният Baccalà alla Livornesе:

За порции за 4 души, са ви необходими  1 500 грама бакаляо или треска, 600 г. домат консервиран (прецеден), 200 г. чери домат, 1 чаша бяло вино, 2 лъжици зехтин екстра върджин, 2 скилидки чесън, магданоз, сол на вкус, пипер на вкус. Времето за приготвяне на ястието е малко над 2 часа.

Начин на приготвяне: Измийте добре рибата от солта, в която е съхранявана, след което я накиснете за поне 36 ч. Сменяйте водата на всеки 7-8 ч. Използвайте голям и незалепващ тиган, сложете го на силен огън, добавете зехтина, оваляйте рибата в брашно от твърди сортове пшеница и щом се загрее мазнината, добавете треската.

Оставете я да се готви, докато филетата леко се позлатят, след което ги залейте с бяло вино, добавете сол, черен пипер и доматен сос. Оставете да къкри за около два часа.

За доматения сос: Затоплете зехтина, добавете смачкан чесън и ситно нарязан чери домат. След като се запържат, добавете и прецедения консервиран домат, оставете да се вари на слаб огън, докато зехтинът не изплува на повърхността. Преди края на готвенето се уверете, че в соса няма излишна вода и добавете нарязания магданоз.

Свалете го от котлона, оставете го да почине за няколко минути и след това го сервирайте. За декорация използвайте прах от сушена маслина (рецепта в следваща публикация), задушен зелен грах, цял чери домат конфи и микрокълнове. За тази рецепта може да се използва и обикновена бяла риба хек или друга бяла морска риба, като времето за готвене се съкращава от два часа до 20 минути и не се кисне.

И превъзходното ястие Baccalà alla Livornese е готово.

Шеф готвачът на италианското кралско семейство оглавява кухнята в пловдивски ресторантИва Роспи ще сподели тайните на автентичната италианска кухня с пловдивчани