Правила за провеждането на зимния туристически сезон бяха публикувани в Единния информационен портал относно разпространението на коронавируса. В тях ясно е записано какви противоепидемичени мерки трябва да се спазват в местата за настаняване, в заведененията за хранене и развлечение в зимните ни курорти, както и при кабинките и лифтовете.

Остава задължението за носене на маска на закрито и за спазване на дистанция между гостите. Освен това, трябва да се регулира потокът на гости в даден обект, така че да няма смесване между входящ и изходящ поток. Не трябва да има струпване на туристи в една зона.

Трябва да има поставени информационни табла или друго за максималния брой гости, които могат едновременно да отседнат в дадена част от обекта, напомняния за спазването на хигиена на ръцете и за спазването на дистанция.

Повече от 1 гост на 8 кв. м. не се допуска в зависимост от квадратурата на приемната зона и рецепция. Изключение се допуска за членовете на едно семейство

В случай на съмнения за положителен случай, въпросният гост се изолира в предварително определена стая, но обектът не се карантинира. На заразения трябва да му бъдат предоставени маска и дезинфектант, а освен това трябва да има и точно едно определено лице, което да се грижи за болния до пристигането на медицинските специалисти.

При трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз трябва да има отворени прозорци с цел проветряване. И тук важи изискването за поставени стикери за основните противоепидемични мерки.

При кабинките и лифтовете туристите трябва да покриват своите уста и нос по време на престоя в кабината. Препоръката важи и за всички лифтове, влекове, пътеки в зоната за начинаещи, както и пред  касите, на които се закупуват карти. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора на лифта при необходимост.

Кабините следва да се дезинфекцират по график не по-малко от три пъти на ден с препарати, които са разрешени от министъра на здравеопазването. Дезинфектантите за ръце трябва да бъдат поставяни на конкретно обозначени места преди и след ползването на кабинковите съоръжения.

За да работят зоните за хранене и развлечение обаче обектите трябва да отговарят на едно от следните правила: 100% от персонала в съответния обект/лицата, заети с мероприятието, са ваксинирани или преболедували COVID-19 или разполагат с  отрицателен резултат от проведено преди влизане в обекта/мероприятието изследване, удостоверено с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване и ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани, преболедували са вируса или имат отрицателен тест до 72 часа преди влизане в обекта.

Повече за правилата вижте ТУК

Скъпите ни ски - буквално! Какви цени за лифт карти ни предлагат родните курорти?