Едва 14% от ресторантите не са съгласни да се отворят първо градините според новата заповед на здравния министър.

Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията заяви пред Нова тв, че това е много бавна смърт за заведенията.

Една от причините е лошото време през април, заради което няма да има клиенти, а дори да има, ако стане по-студено, хората няма къде да бъдат настанени.

"Отварянето означава освен това, че заведенията няма да имат вече право на компенсации. При този вариант приходите няма да са повече от 15-20%, а разходите са 100%, така че такова отваряне може да стане само, ако компенсациите да продължат, независимо дали градините са отворени или не", пресметна той.

Според Коларов има огромен проблем с персонала, който се е преориенрирал към други сектори заради абсолютната несигурност.

"По-добре ужасен край, отколкото ужас без край, като досега", смята ресторантьорът, който допълни, че докато те са били затворени, е имало три пика на заразяване, което доказвало, че не те са в основата им.

Собственици на заведения съзряха скрит замисъл: Отваряш градина, оставаш без помощи

Разхлабват мерки: Ресторанти работят, но само с градини. Ученици се връщат в клас