Промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат от ГЕРБ, като целта е да се спрат измамите с обезщетения при безработица.

Законопроектът предвижда при определяне на размера на обезщетението за хора, които имат и стаж в чужбина, да се взимат предвид, както доходите, получавани от тях по време на последната им месторабота, така и всички доходи, получавани в България или други държави за последните 24 календарни месеца преди прекратяване на осигуряването. Сега се взима в предвид само доходите от последната им работа.

Основните причини за промените са да се осигури справедливост при определяна на обезщетението за безработица за хора, работили само у нас и тези със стаж в чужбина, както и да се намалят злоупотребите при отпускане им, посочват депутатите в мотивите към законопроекта.

Те подчертават, че през последните години се увеличава случаите след заетост в България, която осигурява право на обезщетение на доход около минимланата работна заплата, българи да работят за по няколко седмици н чужбина и така да получават високи обезщетения.

Друг случай е хора да работят само за кратко в чужбина, обикновено на максимален доход, и обезщетението да се определя само върху него.

Данните на НОИ показват, че средното обезщетение, отпуснато при тези две хипотези, е в пъти по-високо от това, което получават хората, работили само в България, докато времете, върху което е изчислено това обезщетение е 3 пъти по-кратко.

През миналата година броят на хората с обезщетение за безработица при краткосрочна заетост в ЕС е 7,73%, но те са получили 26,33% от общо изплатените пари. Средномесечното им обезщетение, определено по българското законодателство е 538 лева, а на тези с краткосрочна заетост в държава-членка на ЕС – 1365,74 лева.