Защо за бизнеса е по-изгодно да внася работници от Индия вместо да търси такива в България, обясни зам.-шефът на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. Вносът на работна ръка от Индия е инициатива от последните седмици, след като българският бизнес започна да изпитва глад за работници.

Преди два дни БТТП подписа споразумение за внос на индийски работници, защото България не може да пребори проблема с недостига на квалифицирана работна сила от години, особено в сектори като строителството, туризма, фармацевтичната промишленост, транспорта и логистиката. Споразумението трябва да регламентира улеснен достъп до българския трудов пазар.

"Тази година липсват 280 хиляди работници в България, след две години ще са 800 хиляди. В България не работи само този, който не иска да работи", категоричен бе Красимир Дачев.

"За да наема работници за фабриката си в Свищов ги търся в Плевен, дори в Пловдив. Това означава разходи за апартаменти, транспорт, телефони. Индиецът идва, спи на общежитие към фабриката и е доволен", обясни Красимир Дачев защо предпочита да внася работници от чужбина. Допълнително индийците говорят английски и е лесно да се разбереш с тях, добави той.

В момента бизнесът търси всякакви средни квалифицирани кадри за всякаква апаратура, разясни бизнесменът. Няма заплата под 2000 лв. и не могат да се намерят хора. А има по два и по три пъти по-големи заплати, добави Красимир Дачев пред Нова тв.

В България хората не искат да работят, защото са се закачили до привидно болни. Всеки в България стои с майка си и баща си до преклонна възраст, по света като стане на 18 години и започва да живее и да се оправя сам, каза още бизнесменът.