1000 нови паркоместа в Бургас през тази година

Екипът от зам.-кметове представи финансовата рамка тази вечер, но в залата бе чисто празна, присъстваха неколцина граждани, както и опозиционни лидери


Предвижда се и обновяването на няколко ключови булеварда


Над 1000 нови паркоместа ще бъдат обособени в Бургас през 2019 година. Това съобщи зам.-кметът по строителство Чанка Коралска на първото публично обсъждане на макрорамката, провело се тази вечер в залата на НХК.

Това е драстично увеличение, защото в последните няколко бюджета, са изграждани между 350 и 600 паркоместа на година.  (ЦЯЛАТА СТРОИТЕЛНА ПРОГРАМА ВИЖ В ДЕТАЙЛИ ПОД ОСНОВНИЯ ТЕКСТ).  През тази година ще се обнови основно и бул.”Проф.Яким Якимов”, както и частта на бул.”Стефан Стамболов” от входа на Бургас до светофара към бул.”Тракия” и от кръговото пред хотел „Мираж” до бул.”Демокрация”.

Основна реконструкция се предвижда още за бул.”Захари Стоянов” в ж.к.Меден рудник и ул.Димитър Димов. До края на април ще приключат строителните дейности по всички улици в центъра на Бургас, които в момента са разкопани, зарече се Коралска. Капиталовата програма за тази година е за 64 млн.лева.

Бюджет 2019 сериозен акцент ще е поставен върху образованието. Предстои реализирането на няколко пилотни проекта. Първият е за цялостно обновяване на всички кабинети на първокласниците, които ще бъдат модерно оборудвани, за да се провежда електронно обучение, ще се инвестират и немалко средства в обновяването на спортните площадки на училищата, съобщи от своя страна зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева. През тази година ще започне ремонтът на Дома на Нефтохимика, прогнозите са това да се случи около месец май, както и на Бившата Немска болница – през февруари ще се обяви поръчка за избор на изпълнител, уточни Ананиева.

Управленският екип на кмета Димитър Николов отляво на дясно: Руска Бояджиева, Чанка Коралска, Йорданка Ананиева, Красимир Стойчев и д-р Лорис Мануелян

Руска Бояджиева, зам.-кмет по екология и европейски политики подробно презентира програмата в своя ресор. През 2019 година ще продължи монтирането на подземни контейнери. Те ще бъдат поставени на 25 нови точки, а след като приключи обществената поръчка за сметопочистването на Бургас и бъде сключен договор с избрания изпълнител(ВИЖ КОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ КАНДИДАТ ТУК), ще се внедри изцяло нова технология на събиране на отпадъците, подчерта Бояджиева.

В Здравеопазването пък ще стартира мащабен проект за 15 млн.лв, който ще се изпълнява в следващите две години, каза д-р Лорис Мануелян. Ще се изгради нова сграда за ПЕТ скенер, целият онкоцентър ще се събере на едно място. Амбицията е да се предложи качествено здравеопазване на много по-високо ниво. През тази година ще се направи и център за рехабилитация на деца с увреждания в парк Езеро.


В залата на НКХ тази вечер имаше 20-ина човека, от тях 7-8 журналисти, няколко опозиционни общински съветници и неколцина будни граждани

Обсъжданията на Бюджет 2019 с гражданите продължават утре в ж.к.Меден рудник, в 18 часа, зала „Никола Станчев”. От администрацията изразиха готовност при заявка да представят макрорамката и пред общности или организации. Бюджетът ще се разисква на сесията през януари.













В категории: Политика , Бургас