16-годишен извади кръста в Приморско, скачал за първи път (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на Приморско се събраха на пристанището, за да посрещнат кръста


В Община Приморско ритуала по спасяването на Светият кръст беше извършен в три населени места - Приморско, Китен и Ново Паничарево



В Община Приморско ритуала по спасяването на Светият кръст беше извършен в три населени места - Приморско, Китен и Ново Паничарево.  Празникът в Приморско започна с празнична литургия в храм “Св. Св. Кирил и Методий” и Водосвет за здраве. Десетки миряни присъстваха на Светата литургия, след което се отправиха към пристанището. 

По традиция на Йордановден се освещават бойните знамена. На празника в храма представители на  “Общински клуб на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва” осветиха своето.
Стотици жители и гости на Приморско се събраха на пристанището, за да видят кой ще извади кръста. 



За спасяването му  в ледените морски води скочиха пет човека. Най-бърз се оказа 16-годишният Петър Янакиев от Приморско, за когото това бе и първия път на участие в подобен ритуал. 



В Китен, празникът започна с Водосвет на  пристанището. Там смелчаците бяха също бяха петима, а кръста, за четвърта поредна година, извади 21 годишният Никола Бинев от Китен. 
В село Ново Паничарево, също не липсваха желаещи да се потопят в ледената вода за здраве. Там ритуалът бе извършен в река.
В Ропотамо, а кръстът бе спасен от Йовчо Киров Цанев на 43 години.

За всички смелчаци са осигурени парични награди от Община Приморско и кметствата по места.



В категории: Приморско