670 000 тона храна отива на боклука заради промяна в закона

Изисквания за маркиране на даряваните продукти създават множество трудности, каза шефката на Българската хранителна банка Цанка Миланова

Българската хранителна банка е спасила около 150 000 тона храна през изминалата година, съобщи Цанка Миланова

670 000 тона храна отива на боклука заради промяна в закона. Това съобщи в студиото на сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова. Тя обясни, че причината за отливът на дарители е свързана с промяната в закона за храните. Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности на производителите и в ги отказват от това да дават храна за нуждаещите се, а в България има над половин милион бедни хора, които трябва да бъдат подпомагани.
Българската хранителна банка е спасила около 150 000 тона храна през изминалата година, съобщи Миланова.
Специалната маркировка, която отблъсква дарителите, трябва да бъде поставена на всеки отделен продукт. Това увеличава разходите на производителите.
„Има компании продължават да са дарители и да плащат ДДС, въпреки че законът предвижда облекчение. Това се случва заради маркировка по опаковките, които възпрепятстват споделянето на излишната храна за хората в нужда“, обясни шефката на Българската хранителна банка.
Много обаче преустановиха даренията, именно заради спънките. 80-90 компании годишно даряват храна, уточни Миланова.
„Една голяма партида, етикетирана, тази стока понякога не може да стигне до обичайното си местонахождение. Алтернативите са две - изхвърляне на боклука, по-доброто решение е в присъствието на хранителната банка, която разпределя храната буквално до часове до нуждаещите се“, каза още тя.

В категории: Животът