Андрей Райчев: Проблемът с ромите е най-големият за България

Андрей Райчев е категоричен, че спешно трябва да се предприемат мерки за решаване на проблема
Тема в развитие
Андрей Райчев: Проблемът с ромите е най-големият за БългарияКметицата на окървавеното Габрово изригнаИзвънредно: Сблъсъци заради циганите в Габрово! Лее се кръвНов протест в Габрово, трима са в ареста, а градът остава под обсадата на полиция и жандармерияЦиганите биячи от Габрово си получиха заслуженото!
НА ЖИВО: Бойко Борисов за напрежението в Габрово и БрекзитКак брутални цигани с дебели досиета запалиха етническия мир в Габрово. Хронология на беззакониетоВ Габрово им писна от ромските безобразия, готови са да сринат гетото със земятаСтана напечено! Габрово въстана след бруталния цигански бой на продавачБрутално меле! Трима клиенти счупиха от бой продавач в магазин
виж още
скрий


Ромите ще бъдат значима част от населението на България в следващите 20-30 години, трябва да ги интегрираме, отбеляза Райчев

Проблемът с напрежението в Габрово, създало се след побоя над служител в супермаркет, е изключително сериозен. Около това твърдение се обединиха социологът Андрей Райчев и политологът доц. Стойчо Стойчев в коментар по темата в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Това е много опасно. Това е най-големият проблем на България. Ромите ще бъдат значима част от населението на България в следващите 20-30 години”, каза Райчев.

И допълни, че трябва категорично да бъде доказано на обществото, че те не са привилегировани. Социологът призова хората да не вярват на гръмки обещания на хора, които гарантират, че бързо ще решат този проблем.

„Има нации, които са по-зле от нас. Рецепта няма. Не трябва да слушаме пророци, които говорят как щели да се справят като режат помощи“, заяви социологът.

Расисти има и от двете прояви, каза пък политологът доц. Стойчо Стойчев. 

„Не мисля, че властта би провокирала конфликт като този в Габрово”, заяви доц. Стойчев в отговор на въпрос дали размириците отклоняват общественото внимание от „Апартаментгейт”.

„Ако кажа, че събитията в Габров сменят фокуса от Апартаментгейт, ще направя внушението, че властта ги инсцинира, за да отклони фокуса на внимание от себе си и от своите проблеми с имотното състояние“, добави той.

„Не мисля обаче, че този скандал е по-полезен за властта от другия, защото за разлика от събитията в Пловдив, в Габрово напрежението ескалира, има насилие. Това дългосрочно може да даде негативно отношение върху предизборната кампания, отколкото да помогне“, коментира доцентът. 

Апартаментгейт не е патология, а норма на поведение, добави той.

„От една страна демографските процеси трудно могат да бъдат овладени, а от друга – проблемите с управленските елити е културна норма и промяната става еволюционно, а не със законодателство, нито пък с институционалния модел. От управлението на Сергей Станишев досега постоянно се създават нови институции за борба с корупцията и кодекси за етично поведение и конфликт на интереси, а резултатите са нула“, заяви доц. Стойчев.
ГЕРБ се опитват да натопят опозицията, идеята им, че тя е корумпирана е безобразна, каза пък Райчев. 

Стойчев и Райчев коментираха и темата с имотите на властта и дейността на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

„В това състояние комисията не може да лекува властта. Защо ръководството ѝ не бъде изкомпозирано като при ЦИК или Комисията по досиетата?”, запита Райчев.

А Стойчев допълни, че може антикорупционният орган да се председателства на ротационен принцип или от представител на опозицията, стига да не се използва като инструмент за някакъв натиск срещу управляващите.


В категории: Политика